Utomhusbadrum - Tips & råd

Att installera ett eget utomhusbadrum, spabad eller utespa som det också kallas – har blivit allt populärare i Sverige på senare år.

En stor anledning till detta är att valmöjligheterna har blivit så mycket större. Tidigare var utbudet smalt och ett utomhusbadrum var så pass dyrt att de flesta inte hade råd med det.

Idag finns det dock ett stort utbud för den som vill få möjligheten att bada ute i trädgården. Allt från rustika badtunnor som man idag kan se lite överallt på landsorten till stora spabad som mest påminner om en swimmingpool.

Mycket att tänka igenom när man ska bygga utomhusbadrum

Vad är då viktigt att tänka på innan man investerar i ett utomhusbadrum? Det finns förstås några grundläggande faktorer som inte går att bortse från. Hur ser utrymmet ut, vad ska du använda badet till, hur stor är budgeten och så vidare.

När det handlar om budgeten så skiljer sig alltid prisbilden beroende på ett flertal faktorer som hur stort spabadet är och hur mycket finesser och tillbehör du är intresserad av. Ett mindre spabad för två personer är inte större än ett traditionellt badkar, så där är det tillbehören som kostar.

Dessutom är det alltid dyrare med ett utespa än en inomhusvariant eftersom det måste tåla dåligt väder, smuts och annan yttre påverkan. Men att kunna använda badet är tveklöst ett av de stora plussen, finns det en större njutning att kunna bada utomhus mitt i vintern? Som att skapa en liten isländsk varm källa på tomten!

Vinterbad – en dröm för många

Står du och tvekar mellan att installera i en traditionell pool eller ett spabad? Då bör du tänka på att du inte kan använda poolen utomhus under vinterhalvåret. Glöm inte att ett utomhusbad ökar din elkostnad på ett väsentligt sätt. Det kan handla om ett flertal tusenlappar om året, något du självklart måste ta med i beräkningen.

Vilken storlek vill du ha på badet? Är det avsett för att du ska mysa med partnern eller vill du att hela familjen ska kunna mysa, eller vill du kunna ha after work-gänget på fest i ditt spa? Idag finns det spabad för allt från två till 16 personer på marknaden.

Tänk igenom finesserna noga

Massagebubblor eller bara enkla bubblor som skapar mys? Hur vill du att belysningen ska fungera?
Vissa spabad står på marken, andra kan du sänka ner i ett trädäck eller altan. Oftast krävs inget bygglov för en altan, men det är upp till varje kommun att ta beslut om detta.

Tänk på att du behöver anlita en behörig elektriker innan du installerar ditt utomhusbadrum – man kan inte vara nog försiktig när det handlar om elinstallationer utomhus.


Liknande artiklar

Tips när du ska köpa badrumsskåp

God ventilation i badrummet | Tips & råd

Vattenburen golvvärme - En guide

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
2 Oct 2020