Dra el i badrum - detta är viktigt att tänka på

El i badrum ställer extra höga krav på säkerheten eftersom det är ett fuktigt utrymme där det finns många jordade föremål. 

När du ska renovera badrummet får du göra det mesta själv, även om rekommendationen vanligtvis är att du anlitar proffs för att få renoveringen fackmässigt utförd. Det finns dock ett område du enligt lag inte får ge dig på – och det är elen. 

Dessutom måste alla produkter som används i badrummet vara godkända för användning i våtrum.

El ska alltid respekteras och framför allt i badrum. Finns det inget uttag i badrummet får du till exempel inte 'lösa' situationen genom att dra in en skarvsladd i badrummet

Det har länge varit förbjudet att ha eluttag i badrummet, men numera är det tillåtet att installera uttag för 230 volt om man kopplar en jordfelsbrytare till uttaget. Uttaget får heller inte sitta var som helst utan endast på speciella ställen. Om du vill ha ett eluttag i badrummet för till exempel en hårtork eller rakapparat är det också viktigt att du bara använder uttaget till just de sakerna och att du alltid drar ur sladden ordentligt efter användning. Om barnen får tag i ett inkopplat föremål när de till exempel befinner sig i badet kan det få hemska konsekvenser.

All el ska installeras av behörig elektriker

El ska alltid respekteras och framför allt i badrum. Finns det inget uttag i badrummet får du till exempel inte 'lösa' situationen genom att dra in en skarvsladd i badrummet. All el till fasta installationer ska vara dold och installerad av en behörig elektriker.

I resten av bostaden har du som privatperson rätt att utföra vissa enklare typer av elinstallationer själv, som till exempel byte av strömbrytare och eluttag. Det får du inte göra i ett badrum.

Vi kan hjälpa dig

Som badrumsrenoverare kan vi hjälpa dig med elarbeten i badrummet. Vi har behöriga elektriker som är utbildade och erfarna när det kommer till elarbeten i badrum. Vi kan hjälpa dig med enbart elen eller göra det som en del i en hel badrumsrenovering. Det är ofta en god idé att göra om elen i samband med en större renovering eftersom det alltid innebär att man måste bryta tätskiktet för att ta upp uttag och så vidare.

Behöver du dra el till badrummet?

Men du bör fundera över hur mycket el du behöver i badrummet. Kanske räcker det med ett litet uttag i badrumsskåpet för rakapparaten? Kanske behöver du inget uttag alls? Ju färre elpunkter du har i ett badrum desto säkrare är det. Om du nöjer dig med den el som är dragen till armaturer och golvvärme löper du och din familj ingen risk att drabbas av stötar när ni befinner er i badrummet.

dra el i badrum

Vill ni ändå ha eluttag insatta i badrummet, ta alltid hjälp av en behörig elektriker som vet var det kan placeras och kan installera en jordfelsbrytare till det. Använd bara produkter som är godkända för användning i badrum och var alltid noga med att dra ur sladden efter användning.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med att dra el i badrummet!

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
23 Aug 2023