Tips när du ska köpa badrumsskåp

Vad ska man tänka på innan man skaffar nya badrumsskåp? De utgör en stor del av badrummet och det är mycket viktigt att tänka igenom skåpen inför varje badrumsrenovering.

 

Ett badrumsskåp är viktigt av flera orsaker, främst förvaringsmöjligheter och estetik. Skåpen finns i en mängd olika varianter och utföranden, vilket behov du än har så finns det något som passar.

En mycket vanlig variant är en kommod som man placerar under handfatet i badrummet. Denna lösning är mycket populär på grund av att den inte tar någon extra plats i badrummet. Bra utrymmesekonomi helt enkelt. Är kommoden dessutom tillräckligt bred så uppstår det samtidigt fria bänkytor bredvid tvättstället. Dessa ytor kan vara mycket användbara som avlastningsytor för burkar, tandkräm och andra saker som behövs i den vardagliga hygienen.

Inbyggda varianter är populära

Vissa badrumskommoder är tillverkade för att ett specifikt handfat som byggas in i badrummet. I dessa fall får man oftast kommoden och tvättstället i samma paket. På marknaden finns det även kommoder som är försedda med en bänkskiva på ovansidan. Där kan man ställa ett tvättställ eller fälla in som man önskar. Detta är en flexibel variant som ger kunden möjlighet att välja flera olika handfat.

En annan klassiker i svenska hem är spegelskåpet. De kan placeras där man vill ha dem, både på en eller båda sidor av spegeln. Denna variant är praktisk och populär eftersom det är lätt att nå hygienprodukterna som man placerar inne i skåpet.

Ett spegelskåp går att bygga ihop med såväl skåp som kommod och man skapar därmed en komplett och mycket användbar badrumsmöbel. En liten nackdel som finns med spegelskåp är att de har en tendens att få badrummet att se litet ut, eftersom det tar en hel del utrymme i ögonhöjd.

Även det fristående badrumsskåpet är en populär variant, som man kan ha i halvhöga eller helhöga utföranden beroende på hur stora behov av förvaring man har.

Trä det vanligaste materialet

Merparten av alla badrumsskåp är tillverkade i trä i någon form, laminat och fanér är vanligast numera. Valet av nyanser och färger är i stort sett obegränsat. Solida träskåp är en exklusiv variant och glas och aluminium är vanligt när det handlar om mindre detaljer.

Inför köp av badrumsskåp är det bra att komma ihåg att de olika produkterna ofta ingår i serier, köper man flera av samma serie så är det lättare att få till en konsekvent och stilren helhet i badrummet. Hur många skåp man köpet beror förstås främst på behoven, vad som ska förvaras och vilka personliga önskemål som finns. Ta bara inte i för lite, snåla inte med förvaringsutrymmet. Det är inte bra att det är brist på förvaring, det blir lätt obekvämt och besvärligt.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
26 Nov 2018