Byta packning i golvbrunn

Hur ska man göra för att byta packning i golvbrunn?

Att byta packningar är något som krävs - och som fler borde göra oftare. En packning som är utsliten kan leda till höga kostnader. Detta både sett till att en droppande kran kan bli väldigt kostsam om den står för länge och sett till att en packning kan förhindra ett större läckage som kostar pengar att korrigera. Att byta en packning bör man därför göra oftare.

Handlar det om en packning i en golvbrunn så finns det ofta ett annat problem än läckage att ta hänsyn till. Där handlar det om att de luktar illa. Vattenlåset - som finns för att förhindra odörer av allehanda slag - ska, genom vatten, stänga ute lukten. Saknas det en packning på vattenlåset så kommer vattnet att försvinna och det i sin tur kommer att leda till att det luktar illa i badrummet.

Har du problem med att ditt badrum luktar illa och där du härleder doften till golvbrunnen så är det således ett bra första steg att kontrollera - och byta - packningen. Det kan du göra på egen hand utan mankemang, men du måste naturligtvis också ha rätt storlek på den packning du köper.

Säkerställ att du får rätt packning

Ta därför med den gamla till butiken så att personalen där kan plocka fram en ny packning av samma storlek. Viktigt i samband med att du byter packning i din golvbrunn och på vattenlåset är att du inte skruvar tillbaka vattenlåset för hårt - det kan skada packningen. Rätt montering är också ett måste så här bör du läsa på lite.

Du kan även säkerställa kvalitet genom att ta hjälp och kontakta en rörmokare för monteringen. Det kan du även göra om lukten skulle vara kvar trots att du precis valt att byta packning i golvbrunnen. Där kan det nämligen finnas en annan orsak till odören i fråga.

Varför luktar det ur golvbrunnen?

Den vanliga orsaken till att det luktar illa ur golvbrunnen är att det fastnat en massa smuts i vattenlåset. Detta ska du alltså, i och med detta, också rengöra. Något som kanske inte är det roligaste projektet att ta tag, men som kommer att ge dig en stor belöning i slutändan sett till att ditt badrum återigen kommer att lukta rent och fräscht.

Att rengöra ett vattenlås är inga större problem: du lyfter ur hinken, rensar den från all smuts, hår och tvålrester - som du slänger i soporna och inte i toaletten! - och där du avslutar med att spola nytt vatten innan du åter placerar hinken i golvbrunnen. Kontrollera även packningen i samband med detta.

Skulle lukten trots detta kvarstå så finns det anledning att kontakta en rörmokare. Detta för att en rörinspektion kan krävas. Det kanske fastnat något - ett djur är inte ovanligt - i rören som för med sig en odör? I så fall kan detta problem lösas genom en rörspolning där rörmokaren - med högt tryck - spolar stammarna rena från all smuts, fett och annat som fastnat. Det är emellertid inte så vanligt. Det vanliga är att packningen gått sönder eller att det har samlats väldigt mycket smuts i vattenlåset. Något som du alltså kan lösa på egen hand.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
7 Apr 2021