Skeppsgolv i badrummet

Få en marin känsla i badrummet med ett skeppsgolv

En stark ny trend som kommit de senaste åren är den marina. Exklusiva detaljer från båtar, mässingsknoppar och handtag, vackert handgjorda rep samt skeppsgolv är hetare än någonsin. Skeppsgolv är nåtade massiva golv i trä som ger samma känsla som att vara ombord på en klassisk lyxyacht. I badrummet ger dessa en varm och ombonad men samtidigt exklusiv och lyxig känsla. Vi hjälper dig gärna att lägga skeppsgolv i badrummet - hör av dig redan idag så återkommer vi inom kort med en offert.

Skeppsgolv – gör det själv

Det är dock inte omöjligt att lägga ett skeppsgolv som lekman. Tänk bara på att välja ett träslag med hög motståndskraft mot vatten. Vi rekommenderar miljögodkänd teak och tänkte här visa hur du ska göra för att lägga in ett snyggt skeppsgolv i ditt badrum. Innan dess så kan vi dock inte nog poängtera vikten av tätskiktet. Betong, kakel och plastmatta fungerar - spånskiva gör det definitivt inte.

Med det sagt - så här gör du:

  1. Kontrollera tätskiktet innan du påbörjar limningen av teakplankorna. Limmet ska vara ett 2-komponent speciallim och det finns i bygghandlar/färgbutiker. Bredden på plankorna varierar - vanligast är 10-12 cm. Vill du ha en än mer marin känsla så kan du välja en bredd på 40-50 mm; samma bredd som man har på båtar. I vårt exempel så har vi en svart gumminåt att foga med. Det brukar vara ett bra val

  2. Låt teaken härda i minst ett dygn. Då du limmat fast alla plankor så ska teaken härdas.

  3. Använd primer och applicera det i spåren i varje planka.

  4. Dags att nåta. Här får du inte fuska! Inget silikon får finnas kvar i gummimassan - då spricker den som ett brev på Posten Du ska även se till att det inte finns några luftbubblor i nåten. Använd en spackelspate och tryck till ordentligt efter att du sprutat in.

  5. Två dygns vila. Passa på att vila ryggen eller leta efter lämplig olja att använda senare i projektet.

  6. Slipning: Du vill ha fram de smala, fina nåterna och det gör du genom att slipa golvet - lämpligen med ett finare sandpapper: 150-180 brukar ge bästa resultat.

  7. Sista touchen - olja in. Ett skeppsgolv bör oljas in tre gånger för bästa resultat. Välj gärna en aromfri olja och följ anvisningarna på burken. Avsluta med dropptestet. Det innebär att du spiller en droppe vatten på ytan. Fastnar denna droppe och ligger kvar så är du färdig, Om inte - dags för ytterligare en strykning.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
31 May 2023