Rengöra golvbrunn | Tips & råd

I nio fall av tio så blir man av med unken doft i badrummet genom att rengöra sin golvbrunn. Om detta ska vi ge några tips senare i texten.

En unken doft kan förstöra det första intrycket i vilket rum som helst. I ett badrum blir detta extra tydligt. Det man först och främst ska göra är att identifiera varifrån lukten kommer. I de allra flesta fall kommer doften från golvbrunnen. 

I och med att badrummet dagligen har ett flöde av vatten - du duschar, du tvättar dig, du använder tvättmaskin och så vidare - så finns det också en risk för fukt- och vattenskador. Därför bör du ta unken doft på ett större allvar om det kommer från ditt badrum. För i de fall doften inte kommer från golvbrunnen kan det krävas drastiska och snabba åtgärder.

Om det skulle vara så att golvbrunnen nyligen har blivit rengjort och den unkna doften trots det finns kvar så bör du också agera så snart som möjligt. En aktion som innebär att du ringer en rörmokare för en mer noggrann undersökning. Som sagt; nio gånger av tio så handlar det om golvbrunnen - men den tionde kan bli kostsam. Agera direkt!

Så rengör du din golvbrunn

Dagens moderna golvbrunnar är betydligt enklare att hålla efter och rengöra än gårdagens modeller. Då de flesta numera också har sådana så väljer vi att fokusera på dessa då vi ger våra tips. Här kommer en lista att följa:

  1. Börja med ta bort silen och lyfta ur vattenlåset. Silen är det galler som sitter ovanför; i vissa fall går detta bara att lyfta upp - i andra behöver du använda en skruvmejsel. Därefter tar du itu med vattenlåset. Det påminner om en liten hink som du enkelt kan lyfta ut. Vattenlåsets funktion är att samla upp all smuts som kommer från era dagliga duschar. Det är tvålrester, hår och annan smuts i en salig blandning. Plocka ur och rengör vattenlåset och chansen är god att lukten i fråga försvinner per omgående.

  2. Rengör med svamp och spola rent. Använd en tvättsvamp och gnugga bort all smuts. Du kan med fördel använda en blandning av ättika och vatten för att få bort även den smuts som sitter fast rejält. Ättika neutraliserar dessutom unken doft, så där har du en vinst i sig. Avsluta med att spola varmt vatten i avloppet. Det senare kan du göra till en vana även i övrigt. Många avlopp luktar illa då de inte använts på länge - efter exempelvis semestern. Spola och lukta någon timme efteråt.

  3. Sätt tillbaka silen igen. Då vattenlåset är rengjort så sätter du tillbaka silen på samma sätt som du tog loss den tidigare. Lätt som en plätt.


Liknande artiklar

Lägga ny plastmatta i badrum | En guide

God ventilation i badrummet | Tips & råd

Vattenburen golvvärme - En guide

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
12 Jul 2020