Plastmattor, även kallade våtrumsmattor, har under ett par decennier fört något av en tynande tillvaro i Sverige. Sedan keramikplattor som kakel och klinker kom stort på 90-talet har det varit förstahandsvalet i många svenska badrum. Men nu verkar det som att ett trendskifte återigen är på gång. Moderna plastmattor håller mycket god kvalitet, finns i en lång rad utföranden och är också tillverkade på ett betydligt mer miljömässigt sätt än gamla tiders våtrumsmattor.
”Att lägga en plastmatta i ett badrum innebär inte bara att man skär till mattan och får den att ligga snyggt, det handlar också om att spackla ett fall mot golvbrunnen, se till att rörgenomföringar håller tätt och att svetsa alla fogar”
Att lägga en plastmatta helt och hållet på egen hand är inget vi rekommenderar den som inte har god vana av hantverksarbete och kunskap om vilka speciella krav och förutsättningar som gäller i ett våtrum. Att lägga en plastmatta i ett badrum innebär inte bara att man skär till mattan och får den att ligga snyggt, det handlar också om att spackla ett fall mot golvbrunnen, se till att rörgenomföringar håller tätt och att svetsa alla fogar. I många fall är det också bäst att i samband med mattläggningen byta ut golvbrunnen. I ett badrum gäller det att få ett hundra procent hållbart tätskikt, något som inte alltid är det lättaste, inte ens för ett proffs.
En bra dialog
Med det sagt så tänkte vi ändå i korthet gå igenom momenten som krävs när man lägger en plastmatta i ett badrum. En del kan du säkert göra själv, som att riva ut den gamla mattan eller kaklet till exempel. Var dock noga med att komma överens med din hantverkare på förhand om vad du kommer att göra själv, som inköp till exempel. Det vanligaste vid mattläggning i våtrum är att vi entreprenörer tar hand om allt från inköp av matta och övrigt material, det blir både billigare för dig och lättare för oss att se till att de produkter vi använder i ditt badrum verkligen håller god kvalitet. Men en bra dialog om vem som gör vad är alltid en bra start.
Riva, slipa och spackla
När man lägger en plastmatta måste man, precis som när man sätter upp en tapet, se till att underlaget är alldeles jämnt torrt och rent. Att lägga en ny plastmatta ovanpå en gammal är inget vi kan rekommendera, risken är stor att den gamla mattan släpper efter några år och skapar problem. Har man en gammal matta ska den helst rivas ut och underlaget ska spacklas. Detsamma gäller om man har kakel eller klinker på golvet.
Att riva ut matta eller kakel klarar de flesta och här kan du spara in några timmars hantverksjobb. Nästa moment, att spackla ett fall mot golvbrunnen, är dock något som helst bör överlämnas åt en fackman.
Lägga ut plastmattan
När underlaget är bra brer man ut lim och rullar ut mattan. Moderna plastmattor för badrum är stora och ofta behövs bara en enda fog Det är mycket viktigt att i förväg planera var man vill att fogen ska hamn och i vilken riktning man vill lägga mattan. När vi får ett matlägngingsjobb i ett badrum ser vi därför alltid till att gå igenom detta med kunden, helst på plats, så att vi kan komma med goda råd och lösningar.
Plastmattan ska vara så generöst tillskuren att den kommer upp enbit på väggen runt om, och hål för genomföringar ska skäras på samma sätt, så att mattan går upp ett par tre centimeter från golvet. PÅ detta sätt minimerar man risken för läckage.
Täta hörn, fogar och genomföringar
Sean gäller det att få mattan helt tät. Det gör man genom att svetsa alla fogar och skarvar. Först rensar man skarvarna från och lim och gör dem lite större så att man kan få en större fästyta för svetsfogen och för att svetstråden ska komma ner ordentligt i fogen. Därefter läggs tråden ner i skarvarna, skärs till och löds sedan för att få en snygg finish. Det här är ett pilligt arbete som kräver både kunskap och lite speciella verktyg. När fogar och genomföringar är svetsade har du en helt tät plastmatta i ditt badrum.
Andra inlägg
- Byta packning i golvbrunn
- Badrumsrenovering Hisingen | Professionell service
- Dra el i badrum - detta är viktigt att tänka på
- Skeppsgolv i badrummet
- Barnvänligt badrum | Tips och inspiration
- Kan en hantverkare vägra att åtgärda fel vid en renovering?
- Rengöra kalk i badrum
- Laga spricka i handfat
- Vattenburen golvvärme - En guide
- Badrum i fritidshus – så undviker du fuktskador