Saker och ting går sönder, ingenting har en obegränsad livslängd och i vissa fall så krävs det omfattande ingrepp - av en fackman - för att komma till bukt med det uppkomna problemet. I andra fall så kan man dock göra reparationen själv och därmed spara pengar. Här måste man dock utgå dels från risker och dels från sina egna kunskaper. det som är lätt för den ena kan vara av en avsevärt högre svårighetsgrad för en annan.
“ Det är inte så svårt att byta packning till en kran. Gör du fel så är det bara att försöka igen - eller ringa efter en rörmokare “
Med risker menar vi vad som kan hända om du gör fel; finns det risk att du själv kan skadas, finns det någon risk att någon annan tar skada av ditt arbete eller finns det risker att egendomen/boendet drabbas av skador? Ett projekt som ligger lite i gränslandet gäller vid byte av packning på en kran.
Det är inte alltför svårt att byta en packning - men om man inte gör rätt så kan det bli väldigt fel sett till att vattenskador - i värsta fall - kan uppstå. Här ska man dock ha en väldig otur om så sker; ofta så märker du ganska omgående om det fortfarande skulle droppa/rinna vatten där packningen sitter.
“ Det är irriterande med en droppande kran. Men det finns även en ekonomisk aspekt: står din kran och droppar - långsamt - under ett år så handlar det om 9000 liter vatten. Är det varmvatten så bär det en kostnad om ungefär 600 kronor “
Vi skulle, baserat på det, säga att du med gott samvete kan ge dig på att byta packning på en droppande kran. Det går naturligtvis att ringa en rörmokare om projektet i fråga skulle visa sig vara dig övermäktigt. Vi tänkte, i några steg, visa hur du ska gå tillväga:
Byta packning i kran - steg för steg
Den kran vi tänkte fokusera på här är den vanliga tvågreppsblandaren. Det kan naturligtvis skilja lite mellan modeller och produkter också. i stort sett så ser det ungefär likadant ut. Här kommer stegen för att få en droppande kran att hålla tätt.
- Börja med att stänga av vattnet - både kall- och varmvatten. Det sitter ofta en liten kran vid sidan av - eller under - tvättstället. I villor kan det vara så att du får slå av huvudkranen för inkommande vatten.
- Ta bort plasthatten som sitter på vreden. Använd därefter en skiftnyckel - gärna med en tygbit i greppet för att minimera skador - och lossa på kranvredet. Ta bort packningen som sitter där och byt ut den mot en ny av samma modell. Om du skulle upptäcka att själva käglan är full av avlagringar så kan du se till att rengöra den innan.
- Montera tillbaka allting igen - men i omvänd ordning.
Så, då ska din droppande kran vara tät och fin. vad spelar det då egentligen för roll om den droppar? Jo, dels så är ljudet irriterande och dels så handlar det om en ekonomisk fråga också. En kran som droppar långsamt kan slösa bort så mycket som en liter vatten per dygn. Sett över ett år så handlar det om 9000 liter vatten. Är det varmvatten som droppar så kostar det dig ungefär 600 kronor. En packning å sin sida - den kostar mellan 10-50 kronor.
Andra inlägg
- Byta packning i golvbrunn
- Badrumsrenovering Hisingen | Professionell service
- Dra el i badrum - detta är viktigt att tänka på
- Skeppsgolv i badrummet
- Barnvänligt badrum | Tips och inspiration
- Kan en hantverkare vägra att åtgärda fel vid en renovering?
- Rengöra kalk i badrum
- Laga spricka i handfat
- Vattenburen golvvärme - En guide
- Badrum i fritidshus – så undviker du fuktskador