Barnvänligt badrum | Tips och inspiration

Många nyblivna föräldrar får ett rejält uppvaknande då de får barn. Framförallt då barnen växer och då man plötsligt får sätta sina egna behov andra rummet och fullt ut fokusera på att barnen ska ha bästa möjliga förutsättningar.

Det här gäller allt från ekonomi till hur man inreder sitt hus. Det senare innebär till mångt och mycket att det estetiska får stå tillbaka till förmån för det funktionella. Badrummet är inget undantag och vi tänkte ge några tips på hur du kan skapa ett barnvänligt badrum - utan att göra alltför stora avkall på din egen stil och skönhet.

Säkerhet, funktion och vattenförbrukning i badrummet

Det finns några nyckelord som man kan använda som grund för att skapa ett mer barnvänligt barnrum i sitt hem. I och med att en badrumsrenovering kostar ganska mycket pengar så anser vi dock inte att man ska skapa ett badrum endast för barnen - man ska även göra det med en tanke på sina egna behov. Barnen kommer att växa upp och då vill ni inte stå där med ett badrum som ni egentligen inte alls gillar. Bättre är att blanda era krav på estetik med barnens behov. Med det i åtanke, här kommer våra nyckelord:

Säkerhet

Talande för ett badrum är att det ofta är halt och att det är väldigt hårt sett till materialet. Det senare är svårt att påverka: kakel, klinkers och porslin är material som är hårda och som kan skada om man faller in i dem. Det går däremot att välja lite mjukare kanter på exempelvis handfatet. Fokus kan därför istället läggas på att undvika risken för att ditt barn ska halka. Dels så kan du välja klinkers snarare än kakel på golvet.

Klinkers är mer kompakta och blir mindre hala då de är våta än vad kakelplattor är. Du kan även välja att lägga golvvärme som torkar upp golvet snabbare. Komplettera med en snygg badrumsmatta som ditt barn kan ställa sig på efter dusch/badning. Se även till att fallet blir tillräckligt så att vattnet leds bort snabbt och effektivt.

En annan fråga gäller värme/hetta. Ditt barn kommer att finna duschmunstycket och kranen som väldig intressanta. Det innebär att det finns en risk i att barnet bränner sig. Den risken kan du ta ur spel genom att välja en blandare med ställbart reglage. Som förälder kan du ställa in både duschblandare och kran så att temperaturen aldrig når över exempelvis 38 grader. Ett bra sätt att skona den mer känsliga och tunna hud som ett barn har.

Funktionalitet

Badrummet ska bjuda in barnet till att lära sig vikten av god hygien. Det innebär att du som förälder måste hjälpa till. Om du inte vill ha pallar och andra mobila lösningar stående i badrummet (och om du har plats) så kan det vara en fin lösning att bygga olika etage i badrummet.

Ett etage där barnet kan stå för att borsta tänderna, ett etage för att komma till badkaret - en annan lösning är att sänka detta - och en lite platå så att barnet kan nå till toaletten. Just etage är lite av en het trend sett till inredning i badrum då det skapar en mer spännande atmosfär. Här kan du blanda färger också för större effekt.

Övriga punkter inom funktionalitet handlar om att välja duschmunstycken som barnet själv kan använda - med längre slangar och där dessa är vridbara. Det kan även vara bra att välja munstycken med någon typ av färg, detta för att ytterligare uppmuntra ett regelbundet användande.

Minskad vattenförbrukning

Vatten är intressant för ett barn. Det innebär att du kan se en ökad förbrukning. Välj därför snålspolande kranar och blandare samt en toalett med snålspolande funktion. Det gör en stor skillnad för kostnaden och i kombination med att du kan reglera värmen så sker heller inget onödigt användande av varmvatten.

Några tankar och lite inspiration för ditt badrum

Följer du de nyckelord vi ovan gick igenom så kommer du att få ett badrum som är säkert - och inbjudande - även för ditt barn. En viktig sak som du dock ska ha i åtanke gäller städningen. Du kommer att se att städningen (och tvätten) kommer att öka ganska markant. Barn skräpar ner, så enkelt är det och badrummet är inget undantag. Försök att göra det lite enkelt för dig själv här. Genom att välja vägghängda skåp, kommoder och en vägghängd toalett så kommer du åt lättare med både dammsugare och med golvmopp.

barn i badkar - badrum för barn

Badkar eller dusch då? Det är lite av en smaksak. Barnet kommer definitivt att uppskatta ett badkar mer, men å andra sidan så är en dusch något ni förmodligen kommer att ha mer nytta av. Med en snålspolande dusch så kommer en vattenförbrukning att bli lägre än om ni hela tiden kommer att fylla upp ett badkar.

Gällande färg så är årets trend att hålla det naturligt - både sett till färger och sett till material. Beige, blått, grönt och grått är färger att använda som bas. Välj att komplettera med exempelvis trädetaljer, lerkrukor - med växter - och med exempelvis flätade korgar för förvaring av hygienartiklar.

Låter tråkigt? Nej, långt ifrån. För kakel och klinkers kan du välja andra former än de traditionella; vad sägs om sexkantiga eller exempelvis runda? Att skilja av genom att välja en färg i duschen - både på golv och vägg - och en annan i övriga delar är en annan gångbar metod för att skapa lite mer spänning i badrummet.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
4 Apr 2023