Badrumsrenovering - en avdragsgill kostnad

Det finns många anledningar till varför en badrumsrenovering är att anse som en investering. Den första är att denna höjer kvaliteten på bostaden; ni får helt enkelt en bättre levnadsmiljö genom er badrumsrenovering och får lite mer lyx i vardagen. Er badrumsrenovering blir en investering i er själva.

Som nummer två kan en badrumsrenovering löna sig vid en vidareförsäljning av bostaden - på fler än ett sätt; något vi ska titta närmare på senare - och där värdet på hela bostaden höjs. I och med att många spekulanter ofta eftersöker fräscha badrum så kan en renovering innebära budgivning och sedermera också ett högre slutpris.

“ Rot-avdraget gör det möjligt att dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din badrumsrenovering. Du har ett tak om 50.000 kronor/ år och person att förhålla dig till“

Den investering vi ska titta närmare på här gäller dock de avdrag du kan göra vid en badrumsrenovering. Den första gäller själva arbetet och innebär att du - tack vare rot-avdraget - kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet; detta med ett tak om 50.000 kronor/år och per person.

Vid osäkerhet - kolla med Skatteverket

Det andra avdraget gäller vid en vidareförsäljning och där du kan få tillbaka en del av summan du investerat vid din badrumsrenovering. Vi tänkte reda ut lite av vad som gäller, hur du ska gå tillväga och vilka regler du har att förhålla dig till. En god idé är att kontakta Skatteverket för att få mer svart på vitt kring vilka avdrag som är möjliga att göra. Är du det minsta osäker så är det bättre att veta fullt ut än att chansa.

Så här ser reglerna ut för avdrag vid en badrumsrenovering

Du kan först och främst ta hjälp av din mäklare med allt som rör deklarationen av din försäljning - detta gällande själva slutpriset, hur mycket du ska skatta för det samt hur mäklarens arvode ska dras av. Det avdrag du kan göra som rör badrummet gäller en punkt som heter renoveringar/förbättringar av bostaden. Följande punkter är viktiga vid dessa avdrag:

  • Åtgärden ska först och främst anses som värdehöjande. Något som är svårt att neka att en badrumsrenovering är.

  • Renovering ska vara gjord minst fem år innan försäljningen och uppgå till en summa om minst 5000 kronor.

  • Har du använt dig av Rot-avdraget så är det den återstående summan som du kan göra avdrag på. Låt oss ta en enkel - men fullt rimlig - summa för en badrumsrenovering och säger att den kostat dig 100.000 kronor. Efter att du dragit av nämnda 30 % för arbetskostnaden så har du en summa om 70.000 kronor kvar att göra ett avdrag på i den deklaration du lämnar till Skatteverket.

  • Kvitton är ett måste. För att kunna dra av och få tillbaka de pengar du använt vid din badrumsrenovering så krävs det kvitto - på allt material. Du kan inte hävda att din renovering kostat si och så mycket; de förbättringsutgifter du hävdar förekommit måste också ledas i bevis genom kvitto.

  • Små utgifter kan också dras av: Vi säger att din badrumsrenovering i själva verket handlat om att du köpt en ny toalettstol samt en blandare till duschen. Båda dessa kostar 2000 kronor styck. Var för sig kan du alltså inte dra av dem - då de inte når taket om 5000 kronor - men gemensamt så motiverar de ett avdrag: förutsatt att du bytt ut dem samma år.
Vi är experter på badrumsrenovering och garanterar ett snyggt, långsiktigt hållbart resultat!
12 Dec 2017