Vintermysigt badrum

I och med kylan utomhus måste man aktivt skapa värme inomhus och vi tänkte titta närmare på hur man kan få det vintermysigt i sitt badrum.

Att skapa en mysig stämning i det egna hemmet kan göra vintern mer uthärdligt. Det är något alldeles speciellt att titta ut över ett snötäckt landskap och samtidigt omhuldas av värmen från den öppna spisen. Alla har inte samma förutsättningar till detta och här måste man helt enkelt jobba utifrån hur den egna bostaden ser ut. Vad gäller badrummet så är det lite svårare att få till vintermyset. Men, det är långt ifrån omöjligt.

Tips för hur du får ett mer vintermysigt badrum

Badrummet har idag - mer än någonsin tidigare - en roll i att få oss att känna avkoppling och harmoni. Har man tillgång till ett badkar så är man en bra bit på väg till att nå det riktiga vintermyset. Ett hett bad, skum, levande ljus och en dämpad belysning i rummet. Vad mer behövs för att kunna koppla bort stress och ladda batterierna?

vintermysigt badrum

Det går emellertid även att skapa en harmonisk och mysig plats även om det inte finns plats för badkar. Vi ger några tips.

Genom att använda naturliga material så skapar man ett lugn. Krukor, textilier, växter och trädetaljer får oss att känna oss avslappnade och harmoniska. Det passar utmärkt i ett badrum.

Det första man ska tänka på är att rensa upp i badrummet. Det gäller framförallt tvätten. Se till att investera i en tvättkorg som går att stänga och som sväljer mycket kläder. Idag finns korgar av alla tänkbara slag och material. Välj gärna en som är i ett naturligt material - det ska vi återkomma till senare - och i rotting eller av textil.

I övrigt då? Här följer några punkter som kan skapa den harmoniska plats som vinterhalvåret kräver:

  • Tänk naturligt. En inredningstrend som verkligen fått fäste är det naturliga. Så även i badrummet. Genom att välja föremål och detaljer gjorda av naturliga material så skapas ett lugn. Tänk keramikkrukor, tänk textilier i jordnära färger, tänk detaljer i trä och i rotting. Det skapar harmoni.

  • Använd mycket växter. Växter piggar upp och ger samtidigt en avslappnande känsla. Det är perfekt i ett badrum. Försök att hitta växter som klarar av fukten. Fredskalla, Filedendron, Svärmorstunga och Bromelia är några exempel på växter som brukar klara av det klimat som badrummet erbjuder.

  • Skapa mer rymd. Även ett litet badrum kan upplevas som större. Dels genom att plocka undan onödiga saker - som sagt, tvätt är ett exempel - och dels också genom att skapa illusioner. En stor spegel i ett litet badrum lurar ögat och skapar mer rymd. Tänk gärna runda former för en mysigare stämning.

  • Levande ljus. Ljus är en nyckel till en mysigare atmosfär. De skapar lugn och de avger värme. Rådet är att du använder många levande ljus i badrummet och att du försöker ta tillvara på det mörker som finns utanför fönstret. Kontrasten mellan levande ljus och det kolsvarta mörkret kommer att skapa ett vintermysigt badrum. Du kan med fördel välja doftljus som skapar ännu mer personlighet. Exempelvis ett doftljus av trä som i en bastu, dofter som lavendel eller varför inte en doft som påminner om skogen?

  • Gör ett personligt stilleben. Skapa det där extra lilla vintermyset genom att göra plats för ett stilleben. Det kan stå i fönstret, på badkarskanten eller på skåpet du förvarar handdukarna i. Ta fram dina finaste smycken, använd en bild på familjen, ställ fram dina mest exklusiva produkter och låt detta synas. Vad sägs om att använda tallbarr eller några kottar för att ytterligare skapa den där krispiga vinterkänslan? Använd din fantasi!

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
14 Oct 2019