Trender i badrum 2018

Om du planerar att renovera badrummet under 2018 kan det kanske vara roligt att se vad som är trendigt just nu, eller i alla fall spås bli snart. Som vanligt när det gäller bygg- och renoveringsprojekt som görs för att hålla en lång tid är det så klart bra att ta trendspaningarna med en nypa salt. Trender kommer och går, men klassisk design består. I Sverige kommer vi antagligen alltid att hålla fast vid det strama och ljusa, med naturnära färger och material och klassiskt rostfritt.

”Att överhuvudtaget tänka mer på inredningen och att inreda badrummet mer som ett vanligt rum är en annan rolig trend”

Men allt som är klassiskt har en gång varit nytt. Kakel till exempel är något vi tagit till våra hjärtan och som nu är ett helt naturligt inslag i ett svensk badrum, något det inte var för en 30-40 år sedan. Så det är helt klart en trend som kommit och stannat.

Vilka av dagens stilideal och strömningar som är här för att stanna är svårt att sia om, men en trevlig nyhet som vi gärna uppmärksammar lite extra är de så kallade keramiska tapeterna, kakelplattor med tapetstruktur som tillsammans i likhet med en tapet bildar ett större mönster. Även mer spännande design och struktur på våtrumstapeter välkomnar vi. Våtrumstapet är ju ur tätskiktssynpunkt överlägset keramikplattor. Att överhuvudtaget tänka mer på inredningen och att inreda badrummet mer som ett vanligt rum är en annan rolig trend. Dock gäller det ju att alltid tänka på att det man ställer in i ett badrum ska kräva en hel del värme och fukt.

På väggarna – stora mönster eller blanka ytor

De tidigare nämnda keramiska tapeterna har redan gjort succé utomlands och inom kort kommer vi nog att se mer och mer av dem även i svenska badrum. En keramisk tapet är en uppsättning keramikplattor som tillsammans utgör ett större mönster, gärna med färgrika och exotiska motiv. De är ofta väldigt vackra och har dessutom en tydligt textil struktur, något som gör dem lätta att förväxla med riktiga strukturtapeter. De är dock helt vattentäta.

geometriskt kakel

Andra kakeltrender är att experimentera med former; kakelplattor i olika geometriska figurer som romber och hexagoner blir allt vanligare. Extremt stora keramikplattor, som blir som blanka paneler på väggen, har länge varit vanliga i hotellrum men är nu på väg in även i våra privata badrum under 2018. Vill man i stället satsa på en våtrumstapet finns ett ständigt växande utbud att välja bland. Även här satsas det mycket på struktur och spännande färger och mönster.

Spakänsla för hela slanten

Att badrummet är något mer än bara ett rum för den dagliga hygienen har stått klart länge. 2018 kommer vi att satsa ännu mer på att göra om våra badrum till veritabla hemmaspan. Badkar och duschar med massagefunktion, dämpad belysning, golvvärme och grönskande växter bidrar alla till att i allt högre grad göra badrummet till en plats för avkoppling.

Värna om detaljerna

Accessoarerna är viktiga i ett badrum. Koppar och mässing på kranar och rör är en trend som kommer starkt, det bidrar till att ge badrummet en vintagekänsla. Tillsammans med tapeter, beslag och andra detaljer med lite ruggad och sliten stil bidrar de till att ge badrummet en ruffig känsla som blir allt populärare. Ut med det kliniskt rena och in med det lite luggslitna, tycker många.

Färgmässigt är blått och lila populärt just nu, och gärna i kombination. Vill man inte använda det på väggar och i badrumsinredning finns ju alltid möjligheten att sätta färg med textilier som handdukar och duschdraperier.

Klassiskt nordiskt är alltid rätt

Men man kan så klart också alltid vända trendspaningarna ryggen och satsa på ett klassiskt ljust, kaklat badrum som upplevs rent och fräscht. I Sverige kommer det alltid att vara rätt och kanske på lång sikt det som verkligen höjer värdet på din bostad. Dock är hållbarhetstänk ett viktigt ledord även här, så snålspolande toaletter och kranar är något man absolut kan fokusera på även i en mer tidlös design. Sett ur ett internationellt perspektiv är den skandinaviska stilen också alltid het, och badrum världen över bär en nordisk prägel med naturnära färger och material och en stilren, sparsmakad design.

Har du fler frågor om badrumstrender eller vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med din badrumsrenovering är det bara att kontakta oss!

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
2 May 2018