Trender för badrum 2020

Skogsspa, woodism och forest bath. De här är tre ord som ger tydliga signaler om vad vi kan förvänta oss för trender för badrum 2020.

Naturen är den stora inspiratören för svenska badrum de närmaste åren. Tänk natursten, skogsdofter och mycket levande växter. Att gå in i badrummet ska ge känslan av att komma ut i naturen, att bada i en frisk tjärn, attn andas i skog och mark.

Mycket levande växter betyder i sin tur att du som ska bygga ett nytt badrum bör försöka få in naturligt ljus i rummet.

Det är kanske omöjligt att skapa nya fönster i en lägenhet utan befintliga karmar, men desto lättare i ett hus av trä. Naturligt ljus är ett av de element som gör störst skillnad när du vill skapa ett trivsamt rum.

Jordnära färger

Under andra halvan av 2010-talet blev färgerna mörkare i badrummen. Vid övergången till 2020 var svarta en populär badrumsfärg men den mörka trenden i badrum ser nu ut att svänga igen mot ljusare toner.

Mustiga färger och mörka träslag som mahogny och körsbär må vara populära i inredningen i övriga rum, men när det gäller just badrum går vi nu mot ljusare mer jordnära färger.

Vitt är helt ute, menar en del. Det kan stämma generellt, de stora inredningstrenderna visar att vi går mot mer färg och mer form. Det avskalade vita intrycket är passé. Men vita kulörer, särskilt nästan helt vita nyanser, som cremevitt, äggskal och ljus sand kan däremot bli mycket populära färger på toaletter och i badrum framöver.

modernt grönt badrum inrett med ekotänk 2020

Det här är vita nyanser som ger ett mjukare intryck än kritvitt. Och som namnen sand, ägg och creme antyder, är det just naturliga färger. Badrumsrenoverare och stylister kommer troligen jobba en hel del med porslin till badrum som kommer i de här nyanserna istället för kritvitt, eller sjukhusvitt som en del kritiska röster kallar det.

Grönt det självklara valet

Grönt har varit en stark trendfärg som växt och tagit mer och mer plats senaste åren. Den utvecklingen fortsätter. Ingen del av hemmet undantaget! Gröna nyanser syns nu rakt över trenderna i hela hemmet. Naturens växter inspirerar. Ljusa och mörka toner som drar tankarna till blad och växter, men också gröngrå tapeter och målade väggar.

Heltäckningsmattan är tillbaka i våra hem och även den kommer i olika gröna nyanser, allt från murriga skogsgröna färger till klarare toner som påminner om gräs. Du som lägger en sådan i vardagsrummet kan få känslan av att ha en gräsmatta i rummet. Låter kanske konstigt, men ser mer naturligt ut än vad du kanske tror. Allt handlar om vad du matchar till mattan och även här är det naturliga jordnära färger som gäller.

På golven i badrummen handlar det förstås snarare om badrumsmattor och kakel än heltäckningsmatta.

Måla dina möbler i turkos

I dag kan vi förvänta oss mycket möbler i ljust brunt, beige och grönblå toner. Just grönblått är en stark trend både inom inredning och klädmodet. Mörk turkos i kombination med ljusare turkos skapar kontraster och harmoni på samma gång. Turkos är en utmärkt färg i badrum eftersom det är havets och vattnets färg.

Den här färgen är lätt att kombinera med bruna naturnära toner som nu kommer starkt. Tänk dig bruna naturflätade korgar med turkosa handdukar i - så snyggt.

Du som inte vill satsa på ett helt badrum i grönblått kan i alla fall måla om en kommod eller kanske en stol inne i badrummet. Byt gärna ut knopparna i handduksskåpet till turkost, eller måla själv. Att måla om gamla möbler kommer bli en stark trend 2020.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
4 Feb 2020