Smarta lösningar för små badrum

Här kommer vi med tips och råd till dig som vill inreda ett litet badrum. Små badrum kommer med egna utamningar men med rätt hjälp kan det bli helt perfekt!

Små badrum kräver smarta lösningar

Oavsett vilken storlek som finns tillgänglig så kräver alltid en badrumsrenovering en god planering. Detta då planeringen är det som gör att projektet flyter på utan några uppehåll och att det är den som till mångt och mycket också gör att den uppsatta budgeten hålls. Av erfarenhet så vet vi att de flesta badrumsrenoveringar som blivit väl dyra ofta har brister redan i planeringsstadiet och att det, rent konkret, innebär att man som privatperson börjar göra tillval allt eftersom; någots om sällan är gynnsamt för vare sig plånbok eller sett till tidsåtgången.

"Storleken har betydelse, men det handlar egentligen inte om att ett större badrum är lättare- eller svårare att renovera än ett mindre sådant. Den stora skillnaden ligger istället i att man måste hitta smarta lösningar för små badrum, medan man i större sådana kan ta i lite mer utan att behöva ta hänsyn till att alla val påverkar rymd, yta och det allmänna intrycket."

Av givna skäl: i ett mindre badrum så försvinner ofta de stora pjäserna per automatik - helt av den enkla anledningen att de inte får plats.

välplanerat litet badrum

Om vi ser till vår expertis så skulle vi vilja säga följande: ett mindre badrum kräver bättre planering och en större känsla för vad som är möjligt att genomföra. Smarta lösningar ger utrymme och samtidigt chans till både god förvaring och ett luftigare intryck.

Exempel på smarta lösningar i ett mindre badrum

Vi tänkte rada upp några exempel på hur man kan tänka för att maximera utrymmet i ett mindre badrum; några smarta lösningar som verkligen fungerar både funktionellt och rent estetiskt.

  • Nyttja höjden: I mindre rum så måste man sätta näsan i vädret och ta tillvara på alla vinklar och vrår. Höjden är det tydligaste exemplet på ytor som går att nyttja - men som sällan blir använda. Det påverkar inte intrycket av badrummet om du väljer att bygga upp hyllor hela vägen upp till taket, men däremot så skaffar du dig - med enkla medel -. betydligt mer förvaring. Svårt att hitta rätt material och rätt produkter? Nästa punkt! 

  • Platsbygg: Även om de flesta leverantörer och tillverkare av badrumsartiklar kommit till insikt och börjat producera produkter även med mindre badrum i åtanke så finns det viss risk att du inte hittar rätt. Där får du istället förlita dig på att platsbygga exempelvis hyllor, skåp och andra smarta lösningar. Något som blir lite dyrare, men som å andra sidan ger dig ett unikt badrum med lösningar helt framtagna efter dina egna behov. 

  • Glasvägg: Ett gångbart tips är att försöka skapa illusionen av större yta genom att använda dig av mycket glas och speglar. Istället för ett stort duschdraperi så kan du välja att skärma av duschutrymmet med glaspartier. 

  • Förvaring och funktion i ett: Hur rolig är egentligen tvättkorgen och tvättmaskinen att ha framme? Lösningen är att bygga in dessa saker och göra dem osynliga. Ett skåp som döljer maskinen och där du exempelvis kan fälla ut en större lucka för tvätten är en perfekt lösning. Samtidigt så köper det alternativet dig plats att ställa saker på ovansidan och göra badrummet än mer hemtrevligt.

  • Skärma av - öppna upp! Aningen motsägelsefullt kanske, men faktum är att du kan skapa en större rymd genom att skärma av olika delar av ett mindre badrum. Genom att bygga en halv duschvägg så markerar du dels ut området och dels så skapar du lite mer spänning i hela rummet.

    Detsamma går att göra vid exempelvis toaletten. I dessa avskärmade områden så går det också utmärkt att bygga in förvaring för mindre saker - handdukar, parfym, tvål och mindre växter. Ett härligt sätt att skapa dina drömmars badrum, även om det är av det lite mindre slaget. 
Kompetent och trygg badrumsrenovering!
9 Nov 2020