Skötseltips för marmor i badrum

På bord, bänkar, brickor, eller i hela badrum. Marmor är ett populärt och känsligt material i våra hem. Här är skötselråd för marmor i badrum:

De senaste åren har många bytt ut sin badrumsinredning till interiör med marmor. Det är ett mycket omtyckt och vackert material. Men känsligt!

badrum i marmor

Du som får fläckar på vit marmor har kanske märkt att det kan vara svårt att få bort. Fett och färg kan nämligen tränga in i marmorskivan! Rött vin, juice och matolja kan, om du har otur, lämna en bestående fläck i din marmorsten. Nu äter vi sällan mat i våra badrum, men även på toa råkar vi spilla ibland. Allt från färgad tvål till rengöringsmedel och sminkborttagning.

Tricks och knep

Det finns en rad olika kärringråd för att få marmorsten ren.

  • Tryck toapapper mot fläcken. När du spillt på marmor är tiden knapp. Marmor är hårt men samtidigt fullt av små luftbubblor som kan suga upp spill och vätska. Har du råkat spilla är det bästa du kan göra att direkt trycka toalettpapper mot fläcken.

  • Fläckar från olja eller annat fett ska bort så snabbt som möjligt. Att snabbt röja fläcken förhindrar alltså att fettet söker sig in i stenen. Ju snabbare du får bort oljan från marmorn, desto större chanser har du att rädda materialet från fläckar. Vänta inte!

  • Lösningsmedel mot problemet. Ibland kan du tvätta bort en gammal fläck på marmor med lösningsmedel. För ytliga fläckar kan det fungera med olika sorters medel som aceton, lacknafta eller faktiskt vanlig bensin, 95 oktan. Efter att du tvättat fläcken och fått bort allt skit, kan du torka på nytt med ett rent papper för att avlägsna dålig lukt. Det kan dofta illa ett tag av det medel du använt, det är dock ett problem som går över av sig själv med tiden.

Pasta mot svårare fläckar

Om du fått svåra fläckar på din marmor kan du behöva ta till det grövre artilleriet, det vill säga fixa en pasta! Nu handlar det inte om makaroner och lasagne utan en blandning av lösningsmedel och ett pulver med hög absorberingsförmåga, till exempel fin kattsand, potatismjöl eller krita.

Blanda valfritt pulver med lösningsmedel tills du får en bra pasta, nästan som ett löst tuggummi. Lägg sen över fläcken och gnugga fast i marmorn. Tänk att pastan liksom ska suga ur skiten ur stenen. När proceduren är klar har du förhoppningsvis fått bort det värsta, skölj då med lösningsmedel en gång till på fläcken för att avlägsna kvarvarande rester från pastan.

Varning för syror!

Marmorstenar är alltså mycket känsliga för syrliga vätskor. Därför ska du aldrig rengöra marmor med sura rengöringsmedel. Skarpa sura toalettrengöringsmedel kan vara direkt skadliga! De kan leda till nya frätande fläckar som ger skador i stenen.

En del vill gärna mysa med en härlig delikatessbricka i skumbadet. Om du har en bricka av marmor, tänkt på att vin, apelsinjuice, kaffe och kolsyrade drycker är lika skadliga som ättika och vinäger på marmor. Spiller du är risken stor att du får en bestående fläck.

När du ska rengöra marmor se till att använda produkter som är just avsedda för rengöring av stenar. Du kan med jämna mellanrum torka med en fuktig, vanlig disktrasa. Vatten räcker gott! Såpa kan också gå bra på marmor. Om stenen är hårt smutsad kan du använda lösningsmedel som nämndes tidigare eller ren alkohol .

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
24 Mar 2020