Rengöra kalk i badrum

Kalk och avlagringar i badrummet – visst är det bland det fulaste och mest ofräscha som finns? Många har kämpat mot dessa missfärgningar och hamnat på den förlorande sidan. Men det finns ett antal mycket effektiva knep att ta till för den som vill rengöra badrummet för kalk. Här bjuder vi på några metoder som kan göra olika delar av ditt badrum snyggare igen.

Inte så svårt att få bort kalkavlagringar som man tror

Ibland kan det kännas som att det är hopplöst att få stopp på kalkavlagringarna – de sprider sig som en löpeld i alla vrår i badrummet. Ibland kan det dessutom vara svårt att se kalket – exempelvis på ett värmeelement eller i tvättmaskinen. Men även i dessa fall är det bra att avlägsna kalket då det kan göra att de olika apparaterna får sämre energieffektivitet.

Både estetik, hygien och funktion är bra skäl att försöka bort så mycket kalk som möjligt från badrummet.

Det är inte alltid det behövs dyra och ofta miljöskadliga avkalkningsprodukter från handeln, du har troligen svaret på dina problem i hemmet redan. Vanlig vinäger eller citronsaft fungerar nämligen oftast alldeles utmärkt som kalkborttagare. Dessutom blir både din plånbok och ditt miljösamvete betydligt gladare. Är kalkfläckarna extra tuffa så kan du låta dina naturliga rengöringsmedel verka i några timmar – kanske över natten – för att kalket ska lösas upp. 

Kranar och badrumsinredning

Så här gör du när du vill få bort kalket i badrummet. Fyll en sprayflaska med hälften vinäger och hälften vatten. Om du använder denna mix regelbundet på kran, badkar och dusch så kan du hålla kalkavlagringarna borta. Viktigt förstås att skölja ordentligt med vatten efteråt. Viktigt är att inte använda vinäger på pläterade kranar, speciellt guld är känsligt för syra och ytan kan skadas.

Har du riktigt svåra fläckar med ingrodd kalk på kranen så kan det vara bra att dränka en kökshandduk eller trasa i vinägerlösningen. Linda trasan runt kranen och låt den vara där i några timmar eller över natten. Du kan behöva skrubba lite, men din kran kommer att se ut som ny efter denna enkla behandling. 

Kakel och klinkers

Kalk som har lagrats på kakel, klinkers och andra plana ytor är relativt enkla att ta bort. Det är bara att använda den ovan nämnda blandningen av vinäger och vatten och spruta den på den kalkiga ytan, sedan är det bara att torka bort med en trasa. Citron fungerar också bra, gnid fruktens kött mot kalkavlagringarna, låt verka i några minuter och sedan är det bara att torka bort med en trasa. 

Toalettstolen

Vinäger fungerar även väldigt bra mot fula avlagringar i keramiska toalettstolar. Riktigt envisa kalkfäckar kan du gnugga bort med en gammal tandborste. En pimpsten kan också vara effektiv att gnugga med. 

Vi är experter på badrumsrenovering och garanterar ett snyggt, långsiktigt hållbart resultat!
21 Nov 2022