Platsbyggt badkar

Fördelar med ett platsbyggt badkar

Ett platsbyggt badkar kan vara det som sätter pricken över I:et i ett badrum. Genom att klä in badkaret med ett material som går i linje med den övriga inredningen och de övriga färgerna man valt.

Det finns olika sätt att gå tillväga på om man ska platsbygga ett badkar. Det vanligaste är att man väljer att kakla in det och då med samma kakel som man har exempelvis på väggarna och i linje med de klinkers man har. Detta val skapar en enhet som ger ett badrum som blir inbjudande.

Ett platsbyggt badkar kan även användas för att bryta av. Det är inte ovanligt att se att privatpersoner väljer exempelvis en helt annan färg för badkaret och att man gör detta med just syftet att bryta av, skapa spänning och addera lite kontraster. Idag ser man även att många vill använda sig av naturliga material. Betong, sten och framförallt trä har kommit stort och detta som en följd av den skandinaviska inredningsstil som tagit världen med häpnad.

Ta hjälp för att få ett platsbyggt badkar

Utmärkande för den skandinaviska inredningen är just de naturliga materialen, de lugna - och med varandra harmoniserande - färgerna och det mer sparsamma. Att använda trä för att klä in ett badkar skapar en harmoni som många idag behöver. En stressig dag på jobbet kan avslutas genom att man sjunker ner i ett hett bad och bara låter kropp och själ varva ner. Gällande trä så bör man emellertid vara vaksam. Trä och fukt är sällan en bra kombination och alla träslag klarar inte den påfrestning som kan uppkomma i ett badrum. Ta gärna råd i denna fråga!

Det som man bör tänka på är att ett platsbyggt badkar kräver en hel del kunskap i samband med både planering och gällande bygget. Det handlar om om att genomföra jobbet på ett fackmannamässigt sätt och att man utesluter att det exempelvis samlas större mängder vatten under badkaret. Detta gör att man bör anlita proffs för jobbet och att man genom detta också får en större trygghet. Skulle någonting hända så har du som privatperson en säkerhet gentemot exempelvis ditt försäkringsbolag. Dessa ställer idag höga krav på ett fackmannamässigt utförande i badrum. Även om du får bygga in ditt badkar så är det inte att rekommendera.

Detta kan även vara bra sett till framtiden. Vad händer om du säljer din bostad och den nya ägaren upptäcker fukt- eller mögelskador vid badkaret? Detta kan skapa tvister gällande dolda fel. Har du anlitat en professionell utförare så är du på den säkra sidan i en sådan fråga.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
5 Jun 2021