Lägga trall i badrum

Är det en bra idé att lägga trall i badrum?

Många idag söker efter ett unikt uttryck i badrummet. Man vill ha personlighet och man vill ha det naturliga. Genom att välja naturliga material så skapas en harmoni som i sin tur leder till ett sobert, fräsch och avslappnande badrum där man kan stressa av i. Trä är ett av de mest populära materialen man ser i dagens, moderna badrum. Men, är det verkligen ett bra val?

Trä är ett material som inte trivs speciellt bra i fuktiga miljöer. Badrum är det rum i hemmet där absolut mest fukt finns och därför är kombinationen trä/badrum en ganska dålig idé på förhand. Träet kan svälla och sjunka ihop som en följd av temperaturskillnader och att det är ett levande material. Det gör att det spricker och detta är också svårt att förhindra helt. Man kan, genom att olja in och måla förhindra viss sprickbildning, men i takt med tiden så kommer det ändå att synas. Detta oavsett om du exempelvis väljer pärlspont eller något annat trä.

Men, det är definitivt ingen idé som inte är genomförbar. Nyckeln är att välja rätt lösning och rätt placering. Ser man till möbler av trä och exempelvis pärlspont på väggarna i badrum så handlar det om att placera dessa på ett sådant sätt att de inte drabbas av direkta strålar från exempelvis duschen - eller spill från handfatet. Vägghängda möbler - som kommoder - är även det att föredra då eventuellt spill på golvet inte hamnar på dessa. Trä som material fungerar i badrummet - men inte utan att man tänker till innan. Hur är det då med golvet?

Golv av trä - en dålig idé?

Golvet är den yta i badrummet som kommer att drabbas hårdast och därför så kan trä vara en sämre lösning just i detta rum. Vi skulle inte rekommendera detta, men det finns å andra sidan också något som heter personlig smak. Vill du ha ett trägolv i badrummet så kan det fungera och det finns ett träslag som är avsevärt mycket bättre än andra: teak. Detta är dock också något som hamnar under devisen smakar det så kostar det. Var beredd att öppna plånboken - teak kan kosta runt 200 kronor/kvm.

En relativt enkel lösning är även att lägga in vanlig trall som du har på balkongen och som kommer i de kvadratiska formerna med plast under. Detta är en billig lösning som kommer att höja det estetiska uttrycket i ditt badrum. Men, det är ingen långsiktig lösning. Det kommer att hålla i något år innan fukten och vattnet tar ut sin rätt och där fuktfläckar syns på träet. Har du trall på din balkong så vet du också att denna har en begränsad livslängd. Var även uppmärksam på mögel under varje del av trallen.

Plastgolv som imiterar trä - billigt och bra

En annan lösning om du verkligen vill ha ett trägolv i ditt badrum är att fuska. Idag finns det hur många snygga lösningar som helst där plastmattor går i olika träimitationer. Det ger kanske inte samma känsla när du sätter ner dina fötter på golvet, men å andra sidan så ser det verkligen ut som ett trägolv och du får samma varma och ombonade känsla. Ett plastgolv håller dessutom hur länge som helst så även där finns en ekonomisk uppsida att addera till beräkningen.

Avslutningsvis så kan vi även tillägga att det kan vara fint att blanda golv också. Varför inte ha en sektion med ett trägolv där det inte finns så mycket vatten i omlopp och matcha detta mot klinkers inne i duschen eller under badkaret?

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
8 Aug 2021