Laga spricka i handfat

Tappar man något hårdare föremål i handfatet så kan detta leda till en spricka. Här kommer tips hur du ska göra för att laga en sådan spricka.

Handfat är tillverkade av porslin och porslin är sin sida ett känsligt material. Detta är något som många tvingats inse och särskilt hushåll med små barn. 

Överväg att byta handfatet mot ett nytt

Ett tips då det kommer till att laga en spricka i handfat är att helt byta ut det. Det är förmodligen enklast och det kommer att ge snyggast effekt. Vem vet, du kanske ändå har drömt om att göra om lite i badrummet och sprickan i fråga kanske är det som får er att ta sista steget?

laga spricka eller köp nytt handfat

Det här tipset kostar emellertid pengar och passar således inte för alla. Därför tänkte vi även ge tips på hur man kan laga en spricka i handfatet.

Använd epoxylim för att laga sprickan

För att laga en spricka i ditt handfat så krävs det en halvtimmes jobb och följande saker: Epoxylim, alkohol (T-röd exempelvis), en mjuk handduk, ett rakblad, en tygduk och högglansfärg (som blandas i epoxylimmet).

Så, då är inköpslistan klar och vi kör igång med själva reparationen:

  • Börja med att rengöra handfatet. Detta ska ske noggrant och du måste verkligen se till att inget smuts finns kvar. Att använda en diskborste kan vara en bra lösning och då du kommer nära själva sprickan så kan du finlira med hjälp av en tandborste (som du naturligtvis slänger efteråt).

  • Ta en tygduk och blöt den i lite alkohol. Gnugga därefter runt sprickan till dess att ytan är jämn. Vänta en stund till dess att all alkohol har dunstat.

  • Ta fram epoxylimmet och använd de anvisningar som finns på förpackningen. Ta fram högglansfärgen och blanda i lite av denna i limmet. Målet är att du ska försöka få fram en nyans som ligger så nära handfatets nyans som möjligt. Detta kan kräva lite koncentration och ta lite tid i anspråk. Blanda försiktigt och prova dig fram till dess att du är nöjd.

  • Applicera limmet. Applicera limmet över ytan och i sprickan. Använd med fördel en tops för att komma åt riktigt. Målet är att få en yta där kanterna ska överlappa lagningen på ett naturligt sätt.

  • Ta bort överflödet. Du vill naturligtvis ha en jämn yta också; inga kanter ska vare sig synas eller kännas. Då är det dags att ta fram rakbladet. Dra detta jäms med handfatet till dess att allt överflödigt lim försvunnit.

  • Torka! Viktigt är att du följer den torktid som anges på förpackningen. Om du är för snabb och för ivrig med att spola vatten så kommer allt jobb att vara förgäves. Ett råd är att du adderar ytterligare någon timme till den tid som står skriven. Det ger mer trygghet. Normalt så ska epoxylim torka i minst ett dygn, men som sagt: läs på förpackningen innan. Lycka till!
Vi är experter på badrumsrenovering och garanterar ett snyggt, långsiktigt hållbart resultat!
8 Aug 2022