Hur lång tid tar en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering är ett stort projekt där många mindre delar måste sammanföras till en större helhet. Det som är speciellt vid en badrumsrenovering är att den både involverar elektricitet och vatten - två element som kräver extra stor omsorg då konsekvenserna av felhantering kan bli väldigt förödande. Gällande el så får du dessutom inte koppla- eller dra denna på egen hand; där måste en behörig elektriker anlitas. Viktigt att påpeka är att detta även gäller exempelvis golvvärme.

I och med att badrummet ofta ska kläs in med kakel och klinkers så får man räkna med att det tar lite längre tid än vad andra renoveringar gör. Att sätta kakel kräver stor noggrannhet och precision och som privatperson så är detta något som man får lov att acceptera. Många ställer sig frågan om hur lång tid en badrumsrenovering egentligen tar. Tyvärr så går det inte att säga något exakt svar på den frågan.

“ Flertalet faktorer spelar in i hur lång tid en badrumsrenovering tar. Allt ifrån hur omfattande renoveringen är, hur stort badrum det handlar om samt vilket material som ska användas påverkar tiden “

Allting utgår från hur omfattande badrumsrenovering det handlar om, hur stor yta som ska renoveras, vilket material som används samt vilket företag som anlitas. En generell uppskattning säger dock att ett badrum om 4 meter2 tar ungefär fyra veckor från start till mål och där precis allt ska bytas ut.

Kan man bo kvar under tiden?

Att en badrumsrenovering tar tid gör att många vacklar i frågan. Man anser inte att det är värt att bo i ett byggkaos i exempelvis en månad och under den tiden tvingas leva under mer spartanska former. Det är en åsikt som ska respekteras.

“ Arbetet sker under normala arbetstider. Du påverkas definitivt av en pågående badrumsrenovering - men du kan trots allt bo och leva, nästan, som vanligt “

Det är krävande att leva ett normalt liv under den tid en badrumsrenovering pågår; byggarbetare finns i bostaden, det lever om från maskiner, smuts och skräp sprids och man kan inte uträtta de grundläggande behoven - duscha, bada, gå på toaletten - på det sätt man är van vid. Men; det går, trots allt, att bo kvar. Dessutom så sker arbetet under arbetstid. Det vill säga mellan 07.00-16.00 och så mycket påverkas man således inte av byggarbetarna.

“ Under vissa delar av badrumsrenoveringen så kan inte toaletten användas. Ett bra tips är att investera i en tillfällig toalett som går att använda under tiden “

Däremot så kommer toaletten inte kunna användas under delar av badrumsrenoveringen. Det finns här primärt två stycken alternativ att använda sig av. Det ena - som främst riktar sig till dig i en bostadsrätt - är att nyttja den eventuella toalett som finns i er fastighet.

Det andra alternativet är att köpa en tillfälligt toalett och placera denna i ert hem. En sådan fungerar - under omständigheterna - relativt bra, framförallt nattetid då man kanske inte vill springa ner i källaren. Ni uträttar era behov, ni fyller toaletten med strö och sätter på locket. Då behållaren är full så tömmer ni den i avloppet (lämpligen i den toalett som föreningen tillhandahåller). Den tillfälliga toaletten är - faktiskt - relativt luktfri.

Vi är experter på badrumsrenovering och garanterar ett snyggt, långsiktigt hållbart resultat!
12 Dec 2017