Beröringsfria blandare – en guide

Beröringsfria blandare är inte längre bara ett måste på offentliga toaletter. Kranar med smart och smidig sensorteknologi passar utmärkt även i privata hem. Det finns flera skäl till detta – elegant design, bra hygiennivå och minskat slöseri med vatten.

Bekvämligheten ett stort plus

Den kanske främsta fördelen med beröringsfria blandare är självklar och finns i själva ordet. Du behöver inte röra blandaren när du tvättar händerna. På det sättet blir det en enkel process för såväl barn som vuxna att slå på och stänga av vattnet samtidigt som det garanterar en god hygien.

Denna handsfree-lösning innebär dessutom att användaren inte behöver överföra några bakterier när vattnet slås på och av. Vattnet börjar istället rinna med automatik när händerna aktiverar sensorn, som i de flesta fall sitter längst ned på kranens framsida. Det innebär självklart också att kranen inte överför några bakterier från andra personer som använt kranen tidigare till dig.  En mycket bra detalj inte minst så här i covid-tider när det är extra viktigt att ta det här med personlig hygien på stort allvar.

Enklare att rengöra beröringsfria blandare

Vid sidan av att du undviker spridning av bakterier så innebär en beröringsfri blandare stora fördelar även när det handlar om rengöring – något som kommer att göra vardagen mycket smidigare. På de flesta traditionella blandare syns spår från kladdiga fingrar hur tydligt som helst. En beröringsfri armatur är i princip fläckfri.

Med en beröringsfri blandare kan du dessutom spara pengar på ett suveränt sätt. Om du byter ut din gamla blandare mot en modern beröringsfri finns det väsentliga pengar att tjäna. Enligt ett vetenskapligt test utfört av en trovärdig aktör så minskar man vattenförbrukningen med 61 procent. Inte dåligt alls!

Stor minskning av vattenförbrukning

Det är som så ofta de små förändringarna som gör stor skillnad när det handlar om vattenförbrukning. Inte minst är det ofta omedvetna saker som gör skillnad, som att man låter vattnet rinna när man borstar tänderna eller tvålar in händerna. Inte minst barn kan glömma och låta en kran stå och rinna, så en barnfamilj har mycket att vinna på att installera beröringsfritt.

Batteri eller elström?

Men vilken beröringsfri blandare ska man välja? Naturligtvis bör den motsvara dina personliga preferenser. Det finns en hel del olika tekniska varianter att välja bland.

  • Batteri eller ström? Batteri har fördelen att du kan montera blandaren utan att det finns ett nätuttag i närheten. Det finns sällan eluttag rätt placerade i ett standardbadrum, därför är det vanligare med batteridrivna varianter.
  • Med eller utan temperaturreglering? För privata hem rekommenderas en blandare med reglering.

Beröringsfria blandare är i alla fall framtiden i svenska badrum, det är vi helt övertygade om.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
12 Oct 2021