Belysning i badrum

belysning i badrum</ps

En detalj som lätt glöms bort när man ska renovera sitt badrum är belysningen. De flesta har koll på vilket kakel de vill ha, hur badrumsmöblerna ska se ut och till och med vilka badrumstextilier och andra inredningsdetaljer de tänker köpa för att matcha den nya inredningen. Men belysningen verkar många tänka att den löser sig själv.

Gör inte samma misstag utan utnyttja istället alla de möjligheter som finns för att skapa ett badrum som både är praktiskt och som kan göras stämningsfullt när du helt enkelt behöver varva ner och ta dig ett litet “SPA moment”, även om det så bara är i duschen.

Säkerheten först

Vi behöver knappast säga det, men badrum kräver förstås extra säkerhetstänk när det kommer till elen. Man ska självklart bara välja armaturer som är anpassade för våtrum. Det begränsar förstås utbudet en aning, men det finns ändå väldigt mycket att välja på. Är man lite kreativ så går det också att göra en del “hacks”. Du kan till exempel välja en enkel, fuktsäkrad hängande armatur och lägga till en lampskärm eller annat. En kristallkrona i taket är lätt fixad så länge du väljer sladdar och lampfästen som är anpassade för våtrum. Men ta hjälp av en elektriker när det hela ska installeras.

I badrum kan det också vara bra att installera jordfelsbrytare för extra säkerhet. Och varför inte passa på att planera in golvvärme när badrummet ändå ska renoveras? Det brukar löna sig både i form av billigare uppvärmning och i ett mycket skönare klimat i badrummet.

LED det självklara valet

Att välja LED-lampor är inte bara smart ur energiförbrukningssynpunkt utan ger även stora möjligheter till varierad belysning. Med rätt sorts LED-armaturer kan du både dimma ljuset för att få den ljusstyrka som du behöver och vissa erbjuder även färgvariation.

På så sätt kan man skapa härliga effekter och förändra stämningen i badrummet utifrån årstider och humör. En svalkande blå ton kan vara skönt efter en varm och svettig dag ute på sommaren. En varmare röd eller orange kan bli ett fint komplement till levande ljus när du vill varva ner i badkaret på kvällen.

Rätt ljus på rätt plats

Ordentlig belysning vid badrumsspegeln är förstås prioritet nummer ett. Alldeles för många badrum har bara en taklampa som ofta hamnar bakom huvudet på den som ska se sig själv i spegeln, vilket är allt annat än optimalt. Se till att ha en belysning ovanpå spegeln eller integrerad i själva spegelns kant, precis som i en professionell sminkloge. Det gör morgonbestyren så mycket enklare.

Takbelysningen bör vara dimbar så att du kan välja om du vill ha kraftig belysning för att se ordentligt - till exempel vid städning av badrummet - eller ett lite mjukare ljus för andra tillfällen.

Extra ljus i taket på duschen brukar kännas praktiskt och sen kan man givetvis arbeta med en del punktbelysning och effekter. Ljus under en hylla, en LED-list längs badkarskanten eller under bastulavarna eller kanske en snygg skeppsinspirerad vägglampa. Det finns så mycket spännande som man kan göra.

Kort sagt, glöm inte bort belysningen när du ska renovera ditt badrum för det kommer att göra stor skillnad för både användningen och känslan i badrummet. Rätt belysning kommer att ge badrummet ett lyft!

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
18 Feb 2019