Badrumsrenovering i hyresrätt

Vad kan man ställa för krav på sin hyresvärd angående sitt badrum? Och får man själv anlita hantverkare för att renovera sitt badrum mot att man betalar själv? Det här är frågor som många hyresgäster funderar kring. Vi svenskar gillar att ha det rent och fräscht omkring oss, och framför allt i våra badrum. Därför renoverar vi badrummen ofta. Den som bor i en hyresrätt där det gått längre än tio år sedan badrummet renoverades sist, tycker antagligen att det är hög tid att värden tar tag i frågan om beslutar om en badrumsrenovering.

”Vad gäller badrum i hyresfastigheter brukar tumregeln vara att man, förutom regelbundet underhåll som att laga trasiga kakelplattor, fixa läckande kranar och så vidare, gör en renovering vid behov, exempelvis när tätskiktet i badrummet behöver bytas ut”

Om du anser att ditt badrum behöver renoveras, kontakta först och främst värden och förklara varför du tycker att det är hög tid för en renovering. Det kan också vara bra att kontakta grannarna. Ju fler röster som höjs för en renovering av badrummen, desto större chans att värden lyssnar. Vad gäller badrum i hyresfastigheter brukar tumregeln vara att man , förutom regelbundet underhåll som att laga trasiga kakelplattor, fixa läckande kranar och så vidare, gör en renovering vid behov, exempelvis när tätskiktet i badrummet behöver bytas ut. Är det länge sedan ditt badrum renoverades finns stor chans att värden går med på en renovering, eller att han redan planerat en.

Om värden inte tycker att det finns behov av en badrumsrenovering kan du ta ärendet till hyresgästföreningen, om du är medlem där, och få hjälp att förhandla. Om hyresgästföreningen tycker att dina krav är rimliga finns det stor chans att hyresvärden går med en renovering.

Om värden vill renovera och höja hyran

Det kan ju också vara så att värden vill göra en badrumsrenovering som du tycker är onödig. En badrumsrenovering räknas som en standardhöjande åtgärd, vilket innebär att värden har rätt att höja hyran efter renoveringen. Det är då bra att veta att du som hyresgäst, tillsammans med dina grannar, har möjlighet att påverka ett beslut om renovering. Idag görs många renoveringar i hyresfastigheter som innebär ganska kraftiga hyreshöjningar.

För att värden ska kunna göra badrumsrenoveringar krävs att ni som hyresgäster går med på det. Innan man skriver på ett godkännande är det bra att ta reda på precis vad som ska göras och vad hyran kommer att höjas med. I bästa fall tycker du att det är hög tid för en badrumsrenovering och att hyreshöjningen är rimlig, men annars får du och grannarna försöka förhandla med hyresvärden, något som man kan får hjälp av Hyresgästföreningen med.

planering inför nytt badrum

Om ni motsätter er en renovering kan hyresvärden ändå få till stånd en renovering genom att vända sig till hyresnämnden. En hyresvärd har ju en skyldighet att se till att fastigheten hålls i bra skick, och ska inte behöva riskera att huset förfaller för att hyresgästerna vill slippa höjda hyror.

Möjlighet att välja standard

Vissa värdar som utför badrumsrenoveringar låter hyresgästerna välja vilken standard de vill ha på renoveringen, och sätter sedan hyrorna efter det. Det gör det möjligt för hyresgästen att välja ett speciellt kakel eller en lite lyxigare duschblandare, mot att hyran blir högre. En sådan lösning brukar vara bra, eftersom hyresgästerna då kan påverka hur deras badrum kommer att se ut efter renoveringen, samt vad hyran kommer att bli.

Kompetent och trygg badrumsrenovering!
21 Jul 2019